İnsan eliyle yapılması çok uzun sürecek paslanmaz çelik, sac metal veya alüminyum gibi malzemelerin kesiminde CNC lazer kesim makinelerinden yardım alınır. Bu yöntemle metale daha hızlı ve kaliteli bir şekilde biçim verilebilir.
Hassas iş yapılması gereken noktalarda da CNC lazer kesim tekniğinden faydalanılır. Lazer kesimlerde hatalı işlem oranı neredeyse sıfır olduğundan kritik parçalar CNC makineleri ile imalat edilebilir. İşlerinde garanti arayanlar ve risksiz çalışmaktan hoşlananlar lazer kesim tekniğini tercih edebilirler.
Peki CNC lazer kesim tekniği tam olarak nedir? Nerelerde kullanılır?
CNC Lazer Kesim Nedir?.
CNC lazer en basit haliyle güçlü bir lazer ışınının optik camlar ile yönlendirilmesi ve bu sayede ilgili metalin istenilen şekilde kesilmesi olarak açıklanabilir. Lazer optikleri ve CNC makinesi önceden yüklenen kodlar sayesinde hem metale, hem de lazer ışınına yön verir. Böylece malzemeye çeşitli motifler işlenebilir, metal arzu edilen şekilde kusursuzca kesilerek kullanıma hazır hale getirilebilir.
Bu noktada lazer ışınlarının nasıl çalıştığını da açıklamak iyi olacaktır. CNC lazer kesim yönteminin en önemli bileşeni olan lazer ışını makinedeki kapalı bir ortamda üretilir. Üretim sırasında elektriksel rezonanslar kullanılır ve ışının ortaya çıkması sağlanır. Rezonans haricinde amaca uygun lambalardan da yardım alınabilir.
Işında enerji birikmeye başlar ve belirli bir noktada bu enerjinin verdiği güçle ışın harekete geçer. Işın optik yüzeye yönlendirdikten sonra merceklere gider. Merceklerden yansıyan ışın son olarak malzemeye odaklanır.
Lazer ışınları metale temas ettikten sonra malzeme seçilen yönteme göre temas noktalarından erir veya buharlaşır. Ayrıca termal gerdirme, silisyum akışkanlık veya reaktif kesim (yanma) yöntemleriyle de metal kesilebilir.
İsterseniz bu yöntemlere daha yakından bakalım:
- Termal Gerdirme: Lazer ışını metali ısıtır ve genleşmeye sebep olur. Böylece yüzeyde çatlaklar oluşur ve malzeme kesilir.
- Silisyum Akışkanlık: Elektronik çipler kullanılarak malzemenin kesilmesine silisyum akışkanlık adı verilir.
- Reaktif Kesim (Yanma): Genellikle kalın çeliklerin kesilmesinde tercih edilir. Kullanılan lazer ışınından tasarruf edilirken daha iyi verim alınabilir.
Son aşamada makine tarafından özel bir gaz püskürtülür ve ışın tarafından ayrılan parça gaz gücüyle atılır.
Lazer Kesim CNC Türleri Nelerdir?
Lazer CNC makinelerinin türleri, donanıma entegre lazerin türü ve gereksinimleri ile bağlantılıdır. Tabii ki kullanılan lazer donanımı, ürünün kullanım alanını da değiştirir. Genel olarak Lazer Kesim CNC donanımı bulunan tesisler bu uçların hemen hepsini bulundurur ve her ihtiyaç için farklı konfigürasyonları kullanabilir.
Lazer Kesim CNC Türleri
CO2 Lazer Kesim Makinesi
Karbondioksit gazını yüksek voltajlı elektrikle tepkimeye sokarak ışın üreten CO2 Lazer Kesim Makinesi, düşük enerji tüketim seviyesinde çalışmakla birlikte, daha az yoğunluğa sahip materyalleri kesebilir. Örneğin, plastik materyaller, ahşap, cam ve benzeri malzemeler bu lazer türü ile kesilip, biçimlendirilebilir.
Neodim Lazer Kesim Makinesi
Lazer teknolojisinin en güçlü biçimde kullanıldığı lazer kesim cnc makinesi neodim lazerlerin kullanıldığı makinelerdir. Çok yüksek yoğunlukta lazer ışınları ile çok kalın ve direnci yüksek materyallerin bu donanımlar ile kesilebilmesi mümkündür. Metaller, seramik ve benzeri yoğun ürünler bu makineler ile kesilir.
Fiber Lazer Kesim Makinesi
Fiber lazer kesim makinesi, neodim teknolojisine fiber eklenerek geliştirilmiş bir lazer türüdür. Hassasiyeti daha ince ayarlanabilen ve yoğunluk gibi nitelikleri değiştirilebilen bu donanım, ince işçilik gerektiren işlerde daha yoğun kullanılır. Metal üzerinde daha detaylı çalışılması durumunda bu donanım yaygın olarak tercih edilir.
CNC Lazer Kesim Nerelerde Kullanılır?
Günümüzde CNC lazer kesim yöntemi pek çok yerde kullanılıyor. Özellikle risksiz bir yöntem olması ve makinenin tek başına, başka bir makineye ihtiyaç duymadan işlemi gerçekleştirmesi CNC lazer kesimin sıklıkla kullanılmasına neden oluyor.
Lazer kesim aşağıdaki alanlarda kullanılabilir:
- Malzemeye işlenmesi istenen bir desen varsa hatasız, estetik bir şekilde işlenebilir. Özellikle dekorasyon ürünlerinin yapımında büyük avantaj sağlar.
- Metal malzemeye markalama yapılmak isteniyor olabilir. Marka ismi/logosu lazer ışınlarıyla kolayca metale işlenebilir.
- Seri üretim yapılması gereken durumlarda birinci tercihtir. Endüstriyel malzemelerin kalıbı lazer kesim ile çıkarılabilir. Özellikle otomotiv sektöründe yedek parça üretimi gibi konularda CNC lazer kesim yönteminden yararlanılır.
- 3 boyutlu kesim yapılması gerekiyorsa CNC lazer ile mükemmel ürünler elde edilebilir. Günümüzde 3 boyutlu malzeme üretiminin ne kadar önemli olduğu düşünülürse lazer kesimin önemi de ortaya çıkacaktır.
- Diğer makinelerin parça üretiminde CNC makinesi kullanılabilir. Böylece makine parçaları düşük maliyet ve yüksek verimle üretilmiş olur.
- Tabela imalatında da lazer kesimden faydalanılır. Estetik ve sağlam tabelalar CNC lazer sayesinde kısa sürede tamamlanıp teslim edilebilir.
- Medikal alanda ihtiyaç duyulan aletlerin imalatında da CNC lazer kesim tekniği büyük yer tutar.
- Hata payı olmadığından sızdırmaz olması gereken parçaların üretiminde tercih edilir.
Burada hareketle Lazer Kesim CNC makinesinin kullanımını, herhangi bir sanayi sektörü ile kısıtlamak doğru değildir. Hobi ürünlerinin üretiminden, otomotiv sanayine, PVC sektöründen mobilyaya kadar her alanda Lazer CNC kullanımı mümkündür.
Lazer Kesim CNC Fiyatları
CNC Lazer kesim fiyatları, yukarıda belirttiğimiz özellikleri dikkate alındığında, tek bir fiyat politikası ile ifade edilemez. Kullanılan lazerin niteliği, materyalin türü, projenin büyüklüğü ve detayları gibi etkenler, lazer kesim CNC fiyatları üzerinden belirleyici etkenlerdir.
İhtiyacınız olan uygulamanın fiyatı hakkında bilgi almak için örneğin firmamıza ulaşabilir, dilerseniz bundan önce Lazer Kesim CNC sayfamızda yer alan bilgileri inceleyebilirsiniz. Firmamız tüm ihtiyaçlarınız için kapsamlı çözümler sunmakta ve en iyi fiyatlarla endüstriyel uygulamalarınıza destek vermektedir.