CNC, Computer Numerical Control tanımının kısaltmasıdır. Sert materyallerin kesiminde ve biçimlendirilmesinde kullanılan bir kesim yöntemidir. Bir tezgâh üzerine kurulu, tabla ve kesim kafasından oluşan düzlemen CNC tezgâhı denmektedir. İlkel örneği olan tornaya göre oldukça kapsamlı işlemler yapabilen CNC Kesim yapan firmalar Sac, Demir, Çelik, Alüminyum, Ahşap, Pleksi ve benzeri tüm düzlemleri biçimlendirme bilmektedirler.
CNC kesim işlemlerinde farklı teknolojileri kullanılmaktadır. Standart CNC’nin yanında, CNC Plazma kesim, CNC Oksijen Kesim, CNC Lazer Kesim teknolojileri işin vasfına ve gereksinimlerine göre tercih edilebilmektedir.
CNC Oksijen Kesim şekli en yaygın kullanılan kesim işlemidir. Metal malzeme yanıcı bir gazın oksijen ile yakılmasıyla elde edilen yüksek ısı ile tutuşma sıcaklığına kadar ısıtıldıktan sonra, ısıtılmış bölge saf oksijen gaz jeti ile kesilir. Oksijen ve ısınmış metal bölgesi arasında oluşan ekzotermik reaksiyon sonucunda, oksijen metali yakar ve yanma ürünü olan metal oksidi malzemenin arkasından üfleyerek dışarı atar.
CNC Plazma Kesim, basınçlı hava doğru güç kaynağı ile iyonize edilerek plazma haline getirilir ve iletken malzemelerde kesme işlemi gerçekleştirilir. Plazma kesim işleminde bazı unsurlar gereklidir. Bunlar: güç kaynağı, uygun tipte torç ve sürekli sabit basınçlı hava. Plazma kesim işleminin en büyük avantajı tüm iletken metallerde uygulanabilir olmasıdır.
CNC Lazer Kesim, CNC makinası ve lazer optiği sayesinde paslanmaz çelik, alüminyum ve sac metal malzemelerin kolaylıkla ve hızlı bir şekilde işlendiği ve şekil verildiği bir kesim tekniğidir. Lazer kesim bir seri üretim tekniğidir. Çünkü CNC makinalarına girilen kodlar ile birlikte lazer kesim makinaları sac levhaları hızlı bir şekilde işleyebilmekte ve insan gücünün yapamayacağı serilikte birçok işlemi bir arada yapmaktadır.